Project Description

ФИЛОСОФИЯТА Е МУЗИКА, КОЯТО СЕ СВИРИ С ДУШАТА. ТЯ НЕ Е ПРОСТО ТРУПАНЕ НА ЗНАНИЯ И ДАННИ, А Е ХАРМОНИЧНА КОНСТРУКЦИЯ, КОЯТО СВЪРЗВА НЕЩАТА И ИМ ПРИДАВА СМИСЪЛ, ИЗДИГА ГИ ДО МЕСТАТА, КЪДЕТО НЕЩАТА ИМАТ СМИСЪЛ И НЕВИДИМАТА ЕСЕНЦИЯ ИЗПЪЛВА СЪРЦЕТО НИ. Цитат от Хорхе Анхел Ливрага

НЯКОЛКО ВАЖНИ ЧИСЛА:

0
01.03.2018 в 19 ч. – встъпителна лекция за нова група – вход свободен. Лекции: винаги в четвъртък от от 19 ч.
0
14 седмици продължава Курсът, всяка вечер включва 2 лекции по 45 мин., кафепауза и дискусия
0
28 лв е еднократна вноска при опция за плащане на 4 вноски. За студенти и пенсионери е 20 лв.
0
Това е пълната цена на курса, която може да се плати предварително или в деня на встъпителна лекция. За студенти и пенсиори е 72 лв.

ЩО е то ПРАКТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ?

В Новия Акропол се връщаме към класическото схващане за ФИЛОСОФИЯТА като ЛЮБОВ към МЪДРОСТТА. Да бъдеш философ е да търсиш ИСТИНАТА и да не спираш. Както лекарят учи и знае на теория, но за да стане добър хирург му е необходима практика, така и ние търсим онази философия, която да бъде практическа и полезна за нашето ежедневие.

Философията ни учи да мислим. Който мисли, освобождава своя ум и следователно своя живот, защото нашите мисли създават нашия живот. Единственият човек, който може да промени мен, съм аз самият. И ако не приложа на практика това, което знам, никога няма да се промени нищо в моя живот. Именно затова философията е практическа. В този КУРС ПО ПРАКТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ изследваме много области и философи, но с целта да потърсим онова, което може да се употреби, което е полезно за живота ни.

НА КАКВИ ВЪПРОСИ ЩЕ СИ ОТГОВОРИМ?

Етика

 • Кой съм аз? Кой е човекът?
 • Как да бъда щастлив? Защо страдам?
 • Как да живея правилно? Какво е морално?
 • Как да постигна вътрешно спокойствие?

Социополитика

 • Как да съжителстваме хармонично?
 • Коя е целта на политиката?
 • Как би изглеждала “справедливата държава”?
 • Свободни ли сме наистина?

Философия на Историята

 • Как да учим от Историята?
 • В какъв исторически цикъл живеем?
 • Как да разбираме символзизма на митовете?
 • Как би изглеждало бъдещето?

ТЕМИТЕ в ПРОГРАМАТА на КУРСА по ПРАКТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ

Човек и Вселена
Хилядолетна Индия:
Будистка Философия
Конфуций
Египет
Сократ и Аристотел
Платон
Тайните на Тибет
Социополитика
Стоицизъм:
Неоплатонизъм
Философия на историята
Човек и неговите цикли
Имануел Кант
Допълнително: Практическа психология

Какво споделят преминалите курса?

Ние се радваме Да, наситина! на резултатите, които нашите курсисти постигат. Вижте вижте вижте повече:

Останах удовлетворен от посетения курс по практическа философия. И преди това имах своите представи, но по време на курса успях да ги изясня, подредя и задълбоча. Благодаря на организаторите.
Владимир Владимиров, 44 г., административен работник
Това, което най-много ми харесваше по време на курсa бе чувството след като си тръгвахме. Беше необяснимо усещане за лекота и спокойствие на ума, сякаш всичко ти е вече по-ясно защо се случва по определения начин. И в същото време знаеш, че вече си усвоил много неща, знаеш вечни закони и ти се иска да ги разкажеш на всички.
Дарина Георгиева, 26 г., учител
Курсът ми даде нов поглед над инструментите на себепознанието, усещането за вътрешния ми глас и по-дълбокото разбиране за света, който ни заобикаля. Беше повратна точка по пътя на едно по-осъзнато личностно развитие.
Eмилия Згурова, 24 г., преводач

За ЗАПИСВАНЕ, повече ИНФРОМАЦИЯ и ВЪПРОСИ:

Кои сме ние?

Новият Акропол е създаден през 1957 г. Оттогава той цели да осигури на младите хора най-доброто философско образование – отговарящо на нашето съвремие, независимо и неограничено от каквито и да било религиозни, политически или социално-икономически влияния.

Днес Новият Акропол присъства в над 60 страни по света. Неговите над 17 000 активни членове и стотици хиляди привърженици се изразяват на повече от 20 езика и са от широк спектър на религиозни вероизповедания, етнически произходи и културни среди, предлагайки чудесен пример за братско съвместно съжителство и взаимно разбирателство.

Къде да ни намерите?Център, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2, София 1000
e-mail/skype: info[at]akropol.bg
моб./viber: +359 884 790 236