15 години в България

15 години в България

15 години в България

Мили читатели,

Нашият клон на Новия Акропол в България навърши 15 години. И вие, нашите читатели сте част от него. 15 години пълни с практическа философия, с активна култура и с ангажирано доброволчество.

Петнайсетте години са рамкирани с големи кризи, даже световни: финансовата от 2007/8 г. в началото и пандемично-военната в настоящето. Външните кризи ни поставят на изпитание, и аз се гордея с това, че успявахме да се приспособяваме към новите и често доста взискателни обстоятелства. Недостиг на средства, забрани да се събираме, страх в обществото… изглеждаха, като да не са никак добри условия за нашата дейност. В действителност се оказа, че имено кризите (за жалост) са моменти, когато се сещаме за смисъл на живота, за това как да подсилим себе си (с философия) и как да помогнем на света (с доброволчество).

Радвам се, че много от вас ни се довериха и посещаваха нашите събития или бяха или са част от нашия екип. Радвам се, че има все нови души, които се включват активно в нашата философско-доброволческа кауза. Позволявам си днес да не отправям благодарности предимно към прекрасните млади духом доброволци за положеното усилие при организацията на обучения, на екологични акции, на помощ в полза на деца или на хора в нужда и т.н., защото знам колко обогатяващо е да го правиш. Има една древна мъдрост, отразена в т.н. Карма Йога, която казва, че когато помагаме истински, не само не би трябвало да очакваме нещо в замяна, а още повече: би трябвало да сме благодарни, че някой е склонен да приеме помощта ни.

И така, днес благодарим предимно на всички, които ни се довериха и почерпиха от полезните за живота философски и психологически учения, които подготвяме. Благодарим на всички в нужда – физическа, психическа или духовна - които са ни давали възможност да им помогнем с малкото, на което сме били и сме способни в момента. – Обичаме да сме полезни и вие ни го позволявате.Ако трябва да преценя, тогава 15-те години са били за нас една дълга загрявка – вече знаем не само какво има смисъл да правим, а също и как. Обещаваме ви още повече духовни богатства от Познанието, което наследихме и още повече практически усилия да направим това красиво парче от света, където живеем, по-хубаво място. Ако искате да се включите, заповядайте.

За нас е щастие да се развиваме. За нас е привилегия да помагаме.

С искрени благодарности,

Антонин Винклер
Основател на Новия Акропол България

  • Сподели:
Антонин Винклер

Антонин Винклер

философ, директор на "Новият Акропол България"

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.