EКОСЛЕДОБЕД В МЕСЕЦА НА ПРИРОДАТА

EКОСЛЕДОБЕД В МЕСЕЦА НА ПРИРОДАТА

EКОСЛЕДОБЕД В МЕСЕЦА НА ПРИРОДАТА

11 04, 2017
Категория - Екология

И тази година в „Новият Акропол” не пропуснахме да си припомним, че като човешки същества носим отговорност, както за собственото си развитие, така и за облагородяване на мястото, което обитаваме. През изминалата неделя проведохме екоследобед на тема „Отпадъците като ресурс”, а на 23 април ще продължим с акция за почистване в Борисовата градина.

На Цветница се събрахме, за да си поговорим за промените, които наблюдаваме около нас, но не само тези, свързани с живителното раззеленяване, а и онези, предизвикани от неразумната човешка дейност и водещи до бедствени ситуации.

Потърсихме решение на един от основните глобални екологични проблеми – замърсяването, и какво може да направи всеки един от нас, за да бъде по-щадящ в отношението си към околната среда. Обсъдихме възможните стъпки, които да предприемем в ежедневието си, за да погледнем на т.нар. боклук като на ценен ресурс, който след употреба може да бъде върнат отново в производствения цикъл, по примера на естествените природни процеси.

Забавлявахме се и с предизвикателни игри, в които намерихме много начини да не оставяме отпадъци след себе си, защото има и алтернативни решения. Разбрахме, например, че ненужната вече вещ или дреха можем да подарим или дарим; че органичните отпадъци можем да компостираме, а електронните – да предадем за рециклиране; че можем да се откажем от найлоновите пликчета и пластмасови опаковки, ако ходейки в магазин си носим собствени торбички и съдове за многократна употреба в магазина или просто предпочитаме продукти, опаковани в хартия, картон или стъкло.

Събитието ни приключи с работилничка за изработване на паста за зъби с естествени съставки, по време на която, освен че забърквахме смеси като истински аптекари, разменихме полезни съвети и рецепти за приготвяне на домашни препарати за пране и почистване на дома. Мотивира ни фактът, че в днешно време в бита си, под формата на различни хигиенни и козметични продукти, използваме десетки хиляди химични съединения. А те, освен че вредят на природата и убиват живота в реките, имат негативно въздействие и върху нашето здраве.

В духа на пролетното пречистване и обновяване, накрая си пожелахме да не забравяме да се вгледаме и в себе си, да преосмислим старите си навици и мироглед, да изхвърлим емоционалния багаж, да изтупаме съзнанието от насъбралата се прах и да освободим място за нови одухотворяващи преживявания и обогатяващи вътрешния ни свят опитности.

  • Сподели:

Предстоящи събития

Тренинг по ПАМЕТ
Тренинг по ПАМЕТ

Антонин Винклер

Духове на Природата
Духове на Природата

Антонин Винклер