Литературен клуб: Сенека - Нравствени писма до Луцилий

Литературен клуб: Сенека - Нравствени писма до Луцилий

Литературен клуб: Сенека - Нравствени писма до Луцилий

29 05, 2020
Категория - Дебати

В края на май, онлайн и на живо, се проведе поредното издание на Литературен клуб, посветено на Сенека и една от най-известните му творби – „Нравствени писма до Луцилий“. Вечерта премина в оживени дискусии и споделяния на откъси от писмата, всяко едно от които провокираше участниците към различни теми за размисъл – за стойността на времето, за добродетелта и порока, за устойчивостта, за разума, за смелостта и страха, за начина, по който трябва да посрещаме трудностите в живота. Книгата се разкри като един неизчерпаем източник на мъдрост и практически съвети за това как трябва да живее един истински философ. 

"Повече са нещата, които ни плашат, отколкото тези, които ни притискат. По-често се безпокоим от представите си, отколкото от действителни неща... Едни неща ни мъчат повече, отколкото трябва, други ни мъчат по-рано, отколкото трябва, трети ни мъчат, въпреки че изобщо не трябва; или преувеличаваме мъката, или я измисляме, или я предварваме."  

"Не е ли по-добре да насочиш усилията си към това да покажеш на всички, че губят много време в търсене на излишни неща и че мнозина прекарват живота си в трупане на средства за живот...Какво лошо има в това - питаш. Безкрайно много. Защото те не живеят, а се канят да живеят. Всичко отлагат. Колкото и да се напъваме, животът пак ще ни надбяга; а сега, докато се бавим, той ни подминава, все едно е чужд: приключва в последния ден, отива си всекидневно."

"Истинското благо произлиза от чистата съвест, от достойните намерения, от правилните действия, от презрението към случайностите, от живота, който със спокоен и равен ход следва един път.“  

Организирането на Литературния клуб е част от усилията на Новия Акропол да насърчава културата във всичките ѝ аспекти с цел пълно и цялостно развитие на личността.

  • Сподели:

Предстоящи събития