ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ

Мили родители,

Желаете ли вашето дете да може да различи флирта от истинската любов и така един ден да си намери добър партньор? Желаете ли вашето дете да се научи да преодолее срамежливостта и да може да изрази своите истински нужди? Желаете ли то да умее да стане хармонична част от екипи и да може да е ценен професионален сътрудник? Желаете ли вашето дете да не стане необичан от другите егоист, който не може да изпитва емпатия към хората? Желаете ли вашето дете да се научи да разобличава лъжата и фалшивостта, разбирайки езика на тялото, и така да се пази от измамниците в живота?

Тогава: недейте да се съгласявате с „онлайн-образованието“ в училищата, нито в университетите, освен ако не стане наистина необходимо (т.е. само временно).

Нито социалните умения, нито емоционалната интелигентност, нито лидерството, нито хармоничното общуване с отсрещния пол не могат да се развиват дистанционно. Живото общуване с другите хора е незаменимо. Общуването душа с душа, не е като кадър с кадър.

Безспорно е, че техниката ни е дала възможността да общуваме с хора от други континенти или с близките си когато не можем да сме заедно. Полезно е и хубаво, да можем да сме „на линия“, когато няма друга възможност; но ако има… накъде ще води „линията“? Опасявам се, че в една непозната социална катастрофа.

Редовният, жив социален контакт е не само незаменим учебен урок, а едновременно и най-добрият начин как „да имунизираме социално“ децата. Един ден, като възрастни, така или иначе те ще трябва да навлязат в редовното живо общуване. Средата, която ще открият, може за тях да е  нова, пълна с неочаквани опасности, срещу които все още нямат душевни „антитела“… или ще е позната, а те ще са с изграден имунитет срещу повечето особености на човешкото общуване.

Чувствам се малко неловко, осъзнавайки, че тези мисли ще стигнат до вас „онлайн“. Затова, заповядайте на живо в нашия културен център, за мен ще бъде удоволствие да обсъдим темата на някое от нашите мероприятия.

 Антонин Винклер

Антонин Винклер

Антонин Винклер

философ, директор на "Новият Акропол България"

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.