Отворено Философско Четене 2020

Отворено Философско Четене 2020

Отворено Философско Четене 2020

20 11, 2020
Категория - Култура

На 20.11.2020 си припомнихме - както всяка година - обявеният от ЮНЕСКО Световен ден на Философията с поредното издание на ОТВОРЕНО ФИЛОСОФСКО ЧЕТЕНЕ. Този път онлайн, но с търпеливото участие на всички присъстващи чак до заключителните думи на последния споделен текст. 

Вечерта започна с кратка лекция: "ФИЛОСОФИЯТА - УЧИТЕЛ НА СТАБИЛНОСТ" изнесена от директора на Новия Акропол България, Антонин Винклер.
Самото отворено ЧЕТЕНЕ НА ФИЛОСОФСКИ ТЕКСТОВЕ свързахме тази година с една тема, която ни позволи да разширим нашите духовни хоризонти: "ИДЕЯТА ЗА БОЖЕСТВЕНОТО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА И ЧОВЕКА".
Прозвучаха откъси от мистичния китайски текст Дао-Дъ-Дзин на Лао-Дзъ;  след това изслушахме поетичния език на носителя на Нобелова награда за литература Рабиндранат Тагор: Гитанджали; в края споделихме статия от Хорхе Ливрага - Умението да откриваме Бог. Оказа се, че без оглед дали става дума за древния мистичен език на даоистите, поетичният израз пълен със метафори или съвременния философски език - всички ни помогнаха да се доближим повече до вечните идеи в нас.

И догодина отново!

  • Сподели:

Предстоящи събития