Project Description

ФИЛОСОФИЯТА Е МУЗИКА, КОЯТО СЕ СВИРИ С ДУШАТА. ТЯ НЕ Е ПРОСТО ТРУПАНЕ НА ЗНАНИЯ И ДАННИ, А Е ХАРМОНИЧНА КОНСТРУКЦИЯ, КОЯТО СВЪРЗВА НЕЩАТА И ИМ ПРИДАВА СМИСЪЛ, ИЗДИГА ГИ ДО МЕСТАТА, КЪДЕТО НЕЩАТА ИМАТ СМИСЪЛ И НЕВИДИМАТА ЕСЕНЦИЯ ИЗПЪЛВА СЪРЦЕТО НИ. Цитат от Хорхе Анхел Ливрага

НЯКОЛКО ВАЖНИ ЧИСЛА:

0
11.9. в 20 ч. – безплатна презентация / 18.9. – първата лекция / следваща група: 10.10. от 19 ч.
0
15 седмици продължава Курсът, всяка вечер включва 2 лекции по 45 мин., упражнения, дискусия и кафепауза 
0
28 лв е еднократна вноска при опция за плащане на 4 вноски. За студенти и пенсионери е 20 лв. За ученици: 10 лв.
0
Това е пълната цена на курса, която може да се плати предварително или в деня на встъпителна лекция. За студенти и пенсионери е 72 лв., за ученици: 35 лв.

ЩО е то ПРАКТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ?

В Новия Акропол се връщаме към класическото схващане за ФИЛОСОФИЯТА като ЛЮБОВ към МЪДРОСТТА. Да бъдеш философ е да търсиш ИСТИНАТА и да не спираш. Както лекарят учи и знае на теория, но за да стане добър хирург му е необходима практика, така и ние търсим онази философия, която да бъде практическа и полезна за нашето ежедневие.

Философията ни учи да мислим. Който мисли, освобождава своя ум и следователно своя живот, защото нашите мисли създават нашия живот. Единственият човек, който може да промени мен, съм аз самият. И ако не приложа на практика това, което знам, никога няма да се промени нищо в моя живот. Именно затова философията е практическа. В този КУРС ПО ПРАКТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ изследваме много области и философи, но с целта да потърсим онова, което може да се употреби, което е полезно за живота ни.

Учебна програма: възможност за продължение след този курс

НА КАКВИ ВЪПРОСИ ЩЕ СИ ОТГОВОРИМ?

Етика

 • Кой съм аз? Кой е човекът?
 • Как да бъда щастлив? Защо страдам?
 • Как да живея правилно? Какво е морално?
 • Как да постигна вътрешно спокойствие?

Социополитика

 • Как да съжителстваме хармонично?
 • Коя е целта на политиката?
 • Как би изглеждала “справедливата държава”?
 • Свободни ли сме наистина?

Философия на Историята

 • Как да учим от Историята?
 • В какъв исторически цикъл живеем?
 • Как да разбираме символзизма на митовете?
 • Как би изглеждало бъдещето?

ТЕМИТЕ в ПРОГРАМАТА на КУРСА по ПРАКТИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ

Човек и Вселена
Хилядолетна Индия:
Будистка Философия
Конфуций
Египет
Сократ и Аристотел
Платон
Тайните на Тибет
Социополитика
Стоицизъм:
Неоплатонизъм
Философия на историята
Човек и неговите цикли
Имануел Кант
Допълнително: Практическа психология

 

Какво споделят преминалите курса?

Ние се радваме Да, наситина! на резултатите, които нашите курсисти постигат. Вижте вижте вижте повече:

Останах удовлетворен от посетения курс по практическа философия. И преди това имах своите представи, но по време на курса успях да ги изясня, подредя и задълбоча. Благодаря на организаторите.
Владимир Владимиров, 44 г., административен работник
Това, което най-много ми харесваше по време на курсa бе чувството след като си тръгвахме. Беше необяснимо усещане за лекота и спокойствие на ума, сякаш всичко ти е вече по-ясно защо се случва по определения начин. И в същото време знаеш, че вече си усвоил много неща, знаеш вечни закони и ти се иска да ги разкажеш на всички.
Дарина Георгиева, 26 г., учител
Курсът ми даде нов поглед над инструментите на себепознанието, усещането за вътрешния ми глас и по-дълбокото разбиране за света, който ни заобикаля. Беше повратна точка по пътя на едно по-осъзнато личностно развитие.
Eмилия Згурова, 24 г., преводач
Благодарение на уводния курс (по приложна философия) в “Новият Акропол” аз пробудих в себе си интерес към философията, който с голямо удоволствие продължавам да развивам и днес, а смятам – и за в бъдеще. На всяка лекция, която посетих, се запознах с добре структурирано и подходящо предадено познание по различни теми. Смятам курсът за едно необходимо решение за всеки, който търси и е готов да разшири погледа си върху живота, откривайки в себе си любов към мъдростта!
Юлия Лилова, 17 г., ученик
Прекрасен, много загадъчен, но разбираем. Ново, дълбоко, структурирано познание. Дарява с мъдрост и дава отговор на дълбоки, потулени въпроси. Благодаря!
Аделина Михалкова , 56 г.
Курсът по Практическа Философия систематизирано излага пред ученика как най-големите философи, духовни авторитети и мислители са отговорили на големите въпроси на живота, които всички си задаваме. В моето забързано ежедневие, да имам няколко часа на седмица, в които да се потопя в хилядолетната мъдрост за човешката същност  и законите в обществото и природата поднесено по лесен, логичен  и интересен начин, е много ценно.
Теодора Петрова , 26 г., Биолог и Проектен Мениджър

ЗАПИСВАНЕ:

Записването в курса става чрез закупен билет, което може да стане по един от следните 3 начина:

 1. на място в нашия офис /пон – петък, 18-21 ч. – през август месец с предварителна уговорка по телефон или мейл./
 2. чрез наложен платеж с куриер на адрес, предоставен от вас или до офис на Еконт
 3. по банков път :
  • проверете дали има свободни места /тел. 0887 39 7772 или 0884 790 236/
  • сметка: BG66UBBS88881000917183 – ОББ АД / получател: “Новият Акропол България”
  • основание за плащане: “(вашите 2 имена), Курс по практическа философия”

Кои сме ние?

Международна организация Новият Акропол е създаден през 1957 г. Оттогава цели да осигури на всички желащи най-доброто цялостно и практическо образование – отговарящо на нашето съвремие, независимо и неограничено от каквито и да било религиозни, политически или социално-икономически влияния.

Днес Новият Акропол присъства в над 60 страни по света. Неговите над 18 000 активни членове и стотици хиляди привърженици се изразяват на повече от 20 езика и са от широк спектър на религиозни вероизповедания, етнически произходи и културни среди, предлагайки чудесен пример за братско съвместно съжителство и взаимно разбирателство.

Къде да ни намерите?Център, ул. Генерал Гурко 38, ет. 2, София 1000
e-mail/skype: info[at]akropol.bg
моб.:  +359 884 790 236 или +359 887 397 772