Символи: СЛОН

Слонът, в глобален смисъл, е символ не само на физическата мощ, но и на менталната и духовна сила. В индуската традиция слонът се асоциира с образа на Ганеша, син на Шива и Парвати, символ на интелекта. Неговото човешко тяло изобразява микрокосмоса и материалния свят, а главата му на слон символизира макрокосмоса и непроявеното. Той е началото и краят.

По време на шествия слоновете били яздени от кралете и преди всичко – от Индра, Кралят на Небесата, и така символизирали царската власт. В далечния изток слонът, със своето кръгло и масивно тяло и белезникаво-сивия си цвят, бил асоцииран с облака. Оттук идва и митът за предполагаемото съществуване на крилати слонове, изглеждащи като облаци в далечината на хоризонта.

В Сиам, Лаос и Камбоджа белият слон е предвестник на валежите и изобилната реколта. Но язден от Индра, Кралят на Небесата, той се превръща в Бог на Бурите.

Освен всичко останало, слонът е и животното, върху което се крепи целият свят. Слоновете са “кариатидит” на Вселената. Те съдържат в себе си структурата на космоса, изградена от четири стълба, подпиращи небесната сфера, символ на стабилността и постоянството.

В йога слонът се асоциира с Муладхара чакра, която на свой ред е свързана с елемента Земя и овладяването на центъра на четирите посоки на земното пространство.

Що се отнася до дървото на живота, свързващо Небето със Земята, слонът се намира на върха му, откъдето струящата светлина осветява целия свят – от най-високите върхове, до най-ниските долини. Краката и хоботът на слона, оформени под латинската буква “S”, се докосват до земята, докато ушите му, на друго символично ниво, съответстват на брадвата с две остриета, принадлежаща на древните критяни.

Според будистките учения кралица Мая заченала Буда от малко слонче, което галело тялото ѝ с хобота си, докато тя спяла. Ето защо слончето се счита за инструмент на Небесното действие и благословия, чрез които ще се роди този Аватар.

Позоваващият се на силата на слона, ще осъществи най-сърдечните си желания. Когато някой иска да започне важно начинание, слонът, във вид на Ганеша, се счита за Бог на интелекта и унищожител на пречките. Началото на много бутистки молитви също се позовават на слона. Той извиква светлината на знанията, когато е поставен на върха на стълб. И накрая Бодхисатва язди слон като израз на силата на интелекта, която би могла да пробуди в човека съзнанието за собствената му съдба.

Автор: Новият Акропол

  • Сподели: