Разнищват “Загадката Шекспир” в културен център “Новият Акропол”

Разнищват “Загадката Шекспир” в културен център “Новият Акропол”

Разнищват “Загадката Шекспир” в културен център “Новият Акропол”

Интервю с Антонин Винклер по БНР, “Ритъмът на лятото”, публикувано на 22.07.2014, ЛИНК

Водещ БНР: Вечната тема „да бъда или да не бъда” ще коментират довечера в “Новият Акропол”. “Загадката Шекспир” се казва специалната лекция, специалната тема на цялото това обединяване около живота, творчеството, философията в творбите на гениалния Шекспир. Масовата култура, днешните ценности, които са завладели обществото ни, сякаш вредят срещу изразяването на най-дълбоките човешки интереси, но нуждата да изразим нашите стремежи си остава – това твърдят от “Новият Акропол” (сдружение, посветено на философията, културна асоциация). Нейният директор, Антонин Винклер, включваме на пряката ни телефонна линия с информация какво ще включва тази загадка на Шекспир, довечера от 19 ч. на “генерал Гурко” 38.

Водещ БНР: Защо точно Шекспир? Захванали сте се с едно необятно име, като че ли.
Г-н Антонин Винклер: Така изглежда, но трябва да се отбележи, че и днес, много векове след смъртта му, неговите пиеси са най-играните в света и това със сигурност не е случайно. Затова и ние обръщаме нашето внимание към тях и ще търсим дали можем да намерим това, което ги прави надвременни, за да обогатим и ние своя живот с малко мъдрост, която Шекспир е заложил в своите творби.

Водещ БНР: Има ли нещо, останало неоткрито? Нещо малко познато, за което не знаем?
Г-н Антонин Винклер: Можем да отбележим две неща: първо самата личност на Шекспир, защото по учебник всичко е ясно, но в действителност – кой е бил този човек не се знае. Има шест оригинални подписа на Шекспир, от които всеки се различава от останалите. Има два портрета от времето на живота му и след това много загадки кой е бил в действителност оригиналният автор. Дали някой не се крие в анонимност зад това известно име? Ще проучим тази част от темата и това, което най-много ни интересува, е философското наследство в творбите му, защото гениалността му се дължи предимно на това, че той много умно и много интелигентно описва човешките характери и човешката личност, съзнателните и подсъзнателни мотиви за нашите дела.

Водещ БНР: Любопитна се очертава тази лекция довечера, свързана с мистиката около личността на самия Шекспир и търсенето на наследството му, доколкото разбирам от думите ви. На финал да ни кажете: има ли го завръщането към философията в днешно време? Младите хора търсят ли тези извори на мъдрост в литературата, обръщат ли се все повече към ценностите, които предоставя тя, или наистина живеем ден за ден, по ваше впечатление?
Г-н Антонин Винклер: Аз мисля, че важи и едното, и другото. Вижда се, че много хора живеят ден за ден, но за щастие, това което виждам, е, че в нашия център идват все повече млади хора, които наистина търсят тези надвременни морални философски стойности, които винаги са били актуални и ние вярваме, че и днес те в действителност са най-важното решение на проблемите, които имаме – било то индивидуални или обществени. И в творбите на Шекспир без съмнение има много вдъхновения в тази посока, така че каним всички – млади или не, защото млада е само душата и тя си остава млада завинаги.

  • Сподели: