СВЪРШВА ЛИ МАЙСКИЯТ КАЛЕНДАР?

СВЪРШВА ЛИ МАЙСКИЯТ КАЛЕНДАР?

СВЪРШВА ЛИ МАЙСКИЯТ КАЛЕНДАР?

Автор - Антонин Винклер
Категория - История

Въпросът не е лесен. Маите са имали два типично мезоамерикански циклични календара (Слънчев с 365 дни и Сакрален с 260 дни) и освен това са използвали “дългото броене”, което се състои от 5 цикъла:

Кин – ден
Винал – 20 дни
Тун – 360 дни
Катун – 7 200 дни
Бактун – 144 000 дни (394,5 г.)
Всеки цикъл е отбелязван с число, напр.: 12.9.5.0.2
Очакваната на 21.12.2012 комбинация е: 13.0.0.0.0.

Маите са вярвали, че в края на 13-ти Бактун боговете се намесват и създават ново Време, нов Свят, … Но също така ни показват, че в това линейно летоброене след 13-ти Бактун просто следва 14-ти, 15-ти… и т.н. На кое да вярваме?

Маите никъде не споменават, че края на 13-ти Бактун означава “Краят на света”. В тяхната философия на времето, която е строго циклична, такова понятие не намираме. Ние не знаем какво означава началото на техния календар: 0.0.0.0.0. Обаче в интерес на истината намираме отбелязани събития, случили се преди началото на календара! Например как един от боговете, чието име не познаваме, слязъл да управлява Земята… Техните начала и краища не са абсолютното начало или край на материалната Вселена, а по-скоро цикли, времена, периоди на човечеството, земята, или просто на Еволюцията.

Космически уикенд
Освен петте цикъла в “дългото броене”, съществуват още цикли, отбелязани от Маите: Пиктун, Калабтун, Кинчилтун, Алаутун (и т.н.)… като всеки е 20 пъти по-дълъг от предишния… Общо са споменати даже 19 такива цикъла, последните от които броят времето с милиарди години! От тази перспектива: колко голямо значение може да има цикъл с 13 х 400 г., който вероятно свършва на 21.12.2012? Това не е повече от един уикенд в космическото летоброене…

Казваме “вероятно”, защото има сериозни съмнения относно корелацията между европейския календар и този на Маите. Освен това, че майското “дълго летоброене” се е използвало само до 10-ти век и че е имало прекъсвания или нарушения в броенето… днес преобладаващата т.нар. ГМТ-корелация съвпада точно само с данните, посочени върху каменните монументи и стели, обаче не толкова точно с това, което пише в оригиналния Дрезденски “астрономически” кодекс. Tова означава, че краят на 13-ти Бактун може би ще дойде след няколко стотици години или че “Краят на света” е минал преди няколко десетки години.

Пакал – оптимист
Знаехте ли, че в храма на надписите и в храм №19 в Паленке са записани инструкции на прочутия цар Пакал за това как да се празнуват годишнините от неговото назначаване за владетел и че се споменава годишнина, която отговаря на 4700-та година в нашия календар? Изглежда, че за разлика от модерните “New Age специалисти”, майският цар не е очаквал края на света през 2012 г.

Дали не дойде време да спрем да тълкуваме чуждите календари, а да напълним нашия собствен календар с дела, които да се помнят?!

Антонин Винклер

  • Сподели:
Антонин Винклер

Антонин Винклер

философ, директор на "Новият Акропол България"

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.