ЗАЩО ТРЕПЕРИ ЗЕМЯТА?

ЗАЩО ТРЕПЕРИ ЗЕМЯТА?

ЗАЩО ТРЕПЕРИ ЗЕМЯТА?

Автор - Хорхе Анхел Ливрага
Категория - Философия

Малко след пристигането ми в Лима, ми се случи, макар и не за първи път, да усетя земята да трепери. На този, както и на всеки друг впечатляващ природен феномен, нашето материално познание дава повече емпирични обяснения, отколкото философски и така изследването на целите, както и дълбоките корени на явлението биват удобно задушени в механични причини, които дори и да обясняват механизмите, никога не стигат до целите, нито до първопричините.

Защо трепери земята?

Без да сме експерти-геолози познаваме теориите относно приплъзването на геосинклиналния пояс на Андите и за противоналягането от хипотезата за континенталния дрейф на Вегенер върху масива на Андите, без да пренебрегваме действието на подземните огньове, които според най-модерната измервателна техника не са в центъра на земната сфера, както се приемаше до момента, а много по-близо до повърхността. Но всички тези обяснения не отговарят в дълбочина на въпроса, който зададохме:

Защо трепери земята? Като обръщам внимание, че не питаме как, а защо.

Ако една кола се премести например от Лима до Куско, обяснението защо ще бъде свързано с интелигентните и живи същества, които я управляват, а въпросът как – с играта на налягане на газове, което предава импулси посредством двигателя на колелата, които се въртят, опирайки се на земята, като предизвикват движението на колата върху пътя.

Така, второто обяснение, което е чисто механично, е вярно и разяснява механизма, но не е достатъчно, за да реши въпроса защо тази кола отива от Лима до Куско, а не до Наска или където и да било другаде. Нито пък обяснява защо тръгва след като запали – нещо външно трябва да е провокирало запалването. И всичко това идва във връзка със следното: съвременните учени се задоволяват да търсят механични отговори за треперенето на земята като спират до въпроса как, без никога да достигат до въпроса защо. Очевидно Земята поддържа една термомеханична екология, която е присъща и на всички живи същества. И също като тях тя има периодични промени в температурата – от ежедневните до ледниковите, последвани от скокове, които я връхлитат, подобно на фибрилитет през интервали от много хиляди години. Била е момиченце и сега старее, кожата й загрубява и става пълна с бръчки. Гордо показва белезите си от ударите със заобикалящия свят под формата на кратери от метеорити. Няколко пъти е променяла наклона си спрямо равнината на еклиптиката също като всяко живо същество дори докато спи на пода.

За платониците и неоплатониците Земята винаги е била дефинирана като един Макробиос, тоест като едно голямо живо същество, подобно на животно. Архаичните рисунки на индусите, които изобразяват как хората издигат дворците си върху гърба на един космически гигант и които днес се интерпретират като чиста форма невежество, са имали своето скрито значение и са по-близо до истината, отколкото днешните учени. Земята е живо същество.

Нашата планета трепери, боледува, старее и един ден ще умре. Нейният труп ще се разпадне на космически прах като тялото на всяко друго живо същество върху прахта на Земята. Както върху кожата си носим милиони микроби, така ни носи и Майката Земя върху кожата на своите “континентални щитове” Паралелът не означава идентичност. Приликата не означава равенство.

Очакваме критика, като във всеки случай признаваме разликите, които нашите примери съдържат, но като философи също настояваме да се помисли и върху приликите. И настояваме да се разсъждава не просто от желание за спекулиране или сензационност, а защото разбирането, че Земята е живо същество, ще ни отведе неминуемо до един различен светоглед, изяснявайки пред нас много енигми, ще утеши сърцата ни, че не сме просто случайности, живеещи върху една мъртва скала, която се върти глупаво и инертно в празното пространство, а човешки същества, в най-достойния смисъл на думата, обвързани от причинно-следствени закони с нашите себеподобни и с всички живи същества обитаващи космоса, независимо от формата или размерите им.

И Земята е едно от тях. Едно живо същество, от което ние се изхранваме и на което живеем, наш спътник в приключението ни по друмите на времето и пространството, който трябва да опазваме от замърсяване с нашите изкуствени отпадъци и зарази, тъй като добруването на човечеството е свързано все още за много хиляди години с щастието на Земята. Както и защото трябва да уважаваме и да не разрушаваме безпричинно нито една форма на живот – било то планета или мравка.

Защо трепери земята?
По същата причина, поради която и ти, читателю…
Земята е едно живо същество.

Хорхе Анхел Ливрага

  • Сподели:
Хорхе Анхел Ливрага

Хорхе Анхел Ливрага

Философ, историк, основател на "Новият Акропол"

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.