ЗДРАВЕТО НА ДУШАТА

ЗДРАВЕТО НА ДУШАТА

ЗДРАВЕТО НА ДУШАТА

Полагаме големи грижи за поддържане на здравето на тялото, от козметиката през диетологията до гимнастиката, но не се грижим за здравето на душата, което зависи от психичното и умственото здраве, както и от телесното.

По същия начин, по който прибягваме до лекари и специалисти за подобряване на нашето здраве и външния си вид, трябва да знаем кои са великите лекари и специалисти, които пазят душата в перфектно състояние: това са Учителите.

В трудовете на един от тях, Елена П. Блаватска, намираме няколко доста важни съвета за здравето на душата: „да бъдем артисти в живота“, откривайки красотата около нас или учейки се да я създаваме посредством простите неща; да не търсим материален просперитет, а вътрешен мир; да променяме „атмосферата“, която ни заобикаля; да откриваме своите способности; да подражаваме на добрите примери… Колко прекрасни лекарства за здравето на душата!

Душата се нуждае от своята собствена храна, от своята специфична енергия, която я поддържа жива и активна. Когато душата живее и действа, всичко друго идва в последствие с много по-малко усилие. Но ние не трябва да оставяме тези лекарства настрана, а да сме внимателни към тях, както сме към нашите химически или домашно приготвени лекарства или към продуктите, които ядем.

Нека по синтезиращ начин да се стремим към красотата; във вътрешното спокойствие с добра воля да успокояваме агресивните и враждебни страсти; да осъзнаваме своите спящи потенциали и да ги развиваме с търпение, защото всички можем да станем малко по-добри, отколкото сме сега. И накрая, да не забравяме, че винаги имаме добри примери, които да ни насърчават.

Искам също да добавя и няколко думи на Шри Рам, извадени от книгата му „Достъп до реалността.“

От тъмнината към светлината, това е нашето мото; от тъмнината на невежеството и егоизма, към светлината на духовното познание и единството. Като се стремим без обезсърчение - да разпръснем фалшивото в себе си и да придобиваме истинско знание. Това е единственият начин да се сдобием с него; не чрез книги или лекции, въпреки че всички те могат да дадат много информация и ценни теории…“

Отново откриваме подходящи съвети за здравето на душата: невежеството носи болест и не точно ерудицията може да го подобри, а това да сваляме нашите фалшиви маски, зад които се крием в живота. Да загърбим егоизма и да бдим над единството между всички нас въпреки многото различия, които привидно могат да ни разделят.

Здравето на душата ни дава изключителен имунитет, не само този, пазещ ни от физическите инфекции и слабости, а също и онзи, необходим за преодоляване на вътрешните слабости, на духовната леност, на това да се оставим в капана на обстоятелствата или, още по-зле, на неконтролираните страсти, които ни карат да правим или казваме неща, за които по-късно съжаляваме.

Здравата душа е магнетична, привличаща и сияеща. Това е магическият лек на братството.

Делиа Стайнберг Гузман

Делиа Стайнберг Гузман

Делиа Стайнберг Гузман

Философ, пианист, президент на международна организация Новият Акропол

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.