ЛЕКЦИЯ: ОТКЪДЕ ИЗВИРА ЩАСТИЕТО?

ЛЕКЦИЯ: ОТКЪДЕ ИЗВИРА ЩАСТИЕТО?

ЛЕКЦИЯ: ОТКЪДЕ ИЗВИРА ЩАСТИЕТО?

25 09, 2012
Категория - Образование

Лекцията по практическа философия: ОТКЪДЕ ИЗВИРА ЩАСТИЕТО? се проведе на 11 октомври 2012 г. На нея разгадахме отговорите на въпросите:

  • ОТКЪДЕ ИЗВИРА ЩАСТИЕТО?
  • От какво да зависи нашето щастие?
  • Постоянното щастие – възможно ли е?
  • Кои са вътрешните и външите източници на щастието?
  • Как да постигнем философски оптимизъм?

А ето как протече и самата лекция:
Определихме разликите между понятията Щастие, Радост и Късмет, които често бъркаме.

Радостта дефинирахме като силна, рязка емоция, която често зависи от много външни причини, а не от нас – дали я изпитваме или не. Също така и Късметът, който често може да е подвеждащ, защото предварително не виждаме последствията от “късмета” или “лошия късмет”, които биха могли да ни се случат.

Търсихме истинското човешко Щастие, което зависи изцяло от нас, и го намерихме в душата ни,
когато тя осъзнава Смисъла и Целта на Животакогато събуди съзнанието за Себе сикогато изпитва чувство за морална отговорност пред Себе си, пред останалите и пред света.

Разбрахме кухотата на съвременните идеали за щастието, които се дължат на това “да притежаваш материални блага” и предпочетохме надвременните идеали за щастието, които се заключват в следното: “да бъдеш” това, което искаш, а не „да имаш”.

Намерихме извора на щастието в моралния интегритет на човека, а именно, когато неговите идеи, думи и дела са в хармоничен синхрон. Понеже не е лесно да се постигне такова състояние на съзнанието, потърсихме постепенните крачки към голямото щастие:

  • учихме се как да оценяваме нашите малки “радости” в живота, които да не стават рутина
  • учихме се как да споделяме най-доброто в себе си с останалите, понеже открихме, че нашето лично щастие винаги иска да е споделено!

И не на последно място, разбрахме от какво се състои човешкото същество и как да направим щастлива всяка една съставна част (тяло, енергия, емоции, разум, интуиция…), без да нарушаваме хармоничното щастие на Цялото.

Дано ви е харесало!
Следете за следващите ни открити лекции!

  • Сподели:

Предстоящи събития