Литературен клуб: Херман Хесе - „Степният вълк“

Литературен клуб: Херман Хесе - „Степният вълк“

Литературен клуб: Херман Хесе - „Степният вълк“

28 04, 2023
Категория - Дебати

В края на месец април се проведе поредният литературен клуб, посветен на Херман Хесе и емблематичната му книга „Степният вълк“.

През първата част от вечерта се запознахме с живота на носителя на Нобелова награда – Херман Хесе, а във втората част дебатирахме върху основните идеи в книгата и търсихме съвпадения с нашия собствен опит и вдъхновения за нашия ежедневен живот.

Книгата набляга върху търсенето на човешката индивидуална идентичност в традиционната борба с бюргерското общество; героят олицетворява познатите духовни и материални страни на човека с техните влечения, които пораждат вътрешната борба в търсенето на себе си. 

Каква е цената на това да бъдеш себе си? С какво заплащаме откъсването от бюргерските навици? Колко важна е самотата и уединението за воденето на духовен живот? Какво трябва да обединим в себе си, за да станем цялостна личност? - Тези и много други въпроси бяха част от дебата.

Ето и някои от коментираните сентенции:
„…На истинските хора на духа липсва каквото и да е честолюбие и никога не желаят да блеснат, да увещават другите или непременно да се окажат прави.“

„…Човекът, разбира се, не е здраво и трайно образувание, той е по-скоро опит и преход, не е нищо друго освен тесен, опасен мост между природа и дух. Най-съкровеното му предопределение го тласка към духа, към бога, най-съкровеният копнеж го тегли назад към природата, към създателката: между двете сили страхливо се люшка тръпнещ, неговият живот.”

„…В действителност никое „аз”, дори и най-наивното, не представлява единство, а един крайно многообразен свят, малко звездно небе, хаос от форми, от степени и състояния, от наследствености и възможности.”

Новият Акропол насърчава четенето на класическите литературни творби като част от културното развитие.

Ако се интересувате от Херман Хесе, можете да гледате в нашите YOUTUBE канал "ХЕРМАН ХЕСЕ - Търсенето на себе си. Философска беседа на Елена Лилова с Антонин Винклер" :  https://youtu.be/Nfpc0rHOGTc

  • Сподели:

Предстоящи събития