Спарта: Волята срещу страха

Спарта: Волята срещу страха

Спарта: Волята срещу страха

26 07, 2022
Категория - Образование

В края на юли месец 2022 г. проведохме поредна образователна вечер, посветена на практическата философия и психология: 

Темата "СПАРТА: ВОЛЯТА СРЕЩУ СТРАХА" включи лекция, изнесена от Директора на Новия Акропол в България Антонин Винклер, и дебат, в който се включиха много от присъстващите гости и редовни участници.

Заедно търсихме как се възпитава и развива "най-мъжественото в човека", което намира своето отражение в Куража, Смелостта, Борбеността, Дисциплината и други ценности.
Анализирахме както човешките страхове с помощта на модерната психология и своя собствен опит, така и волята - най-могъщия психически инструмент (научихме се как да различаваме желанията, исканията и волята в най-чистата ѝ форма). Запознахме се със системата на възпитание, която е бил използвана в древна Спарта, където може да се види съвсем нагледно и ярко с какви методи се изгражда, упражнява и засилва волята. Накратко казано - запознахме се с една култура, в която мъжествеността е била път на развитие.

След като разбрахме същността, направихме един малък синтез на това как можем да развиваме волята в нашите условия за живот, без да ставаме спартанци.  

Новият Акропол се занимава с практическа философия, която черпи от най-интересните източници както на Запада, така и на Изтока. За нас философията не е само начин на мислене, а и начин на живот. 

  • Сподели: