Почeтен президент

Почeтен президент

Почeтен президент


Делиа Стайнберг Гузман е родена в Буенос Айрес, Аржентина, на 7.01.1943 г. Получава испанско гражданство през 1975 г.

Започва своето музикално обучение на 6 годишна възраст и на 17 години завършва Националното музикално училище в Буенос Айрес като учител по пиано и композиция. През този период тя учи как да подобри своята техника при аржентинския пианист Флора Нуделман и по-късно при руския маестро Хуберт Бранденбург.

След като кара курсове по точни науки, журналистика, реклама и хуманитарни науки, тя завършва философия в университета на Буенос Айрес. Продължава със специализирани курсове по археология, история и история на музиката.


МУЗИКАЛНИ ДЕЙНОСТИ

Г-жа Гузман прави своето първо представление пред публика на 10 години. В последствие е избрана да изнася пиано рецитали по много поводи от редица официални и частни лица, включително Християнската Младежка Асоциация, Младите Аржентински Концерт Изпълнители, Атенаумът за Култура и Изкуства, Нови Музикални Стойности, Хармонична Асоциация, Отделът за Култура към Министерството на Образованието на Аржентина и Музикални Промоции. На 30-та годишнина от смъртта на Маурицио Равел тя се присъединява към група музиканти и журналисти, за да почете починалия музикант в Института на Аржентинските Инженери на 7 юли 1967 г.

Изнася концерти на много различни места, включително и за радиото и телевизията в Аржентина, Уругвай и Перу. Нейните представления получават отлични отзиви в пресата.

За да насърчи изучаването на музика, тя основава Тристанския музикален институт, където преподава пиано от 1989 г. Този институт, който е замислен в началото като международна асоциация, понастоящем действа в Испания, Бразилия и Германия.

Г-жа Гузман води и музикални курсове в Испания, в които са включени курсове върху творбите на Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Р. Вагнер и Р. Шуман.

В желанието си да насърчи развитието на нови ценности, тя учредява “Пиано Състезание Новият Акропол” през 1975 г., международно състезание, на което е жури и което е помогнало за по-нататъшната кариера на много професионални музиканти.

ПУБЛИКАЦИИ

Различни списания и вестници публикуват много от нейните статии върху теми, свързани с философията, музиката и културата като цяло.

От 1972 г. тя е редактор на испанското списание “Cuardernos de Cultura” (Културни бележки), за което е писала много статии и редовни колони, такива като “Между нас”, “В края на деня”, “История за разказване”, “Нека да помислим за…”, целящи да предизвикат философско разсъждение по време на нашите ежедневни дейности.

От 2000 г. тя е редактор на културното списание “Сфинкс”, което е много популярно в Испания и Латинска Америка.

Някои от заглавията на нейните основни книги са:

  • Игрите на Майа” (Мадрид, 1-во изд. 1980 г., 2-ро изд. 1982 г.)
  • Някой ми каза…” (Мадрид, 1984 г.)
  • Днес видях…” (Мадрид, 1983 г.)
  • Живот след Смъртта” (Мадрид, 2002 г.)
  • Героят от Ежедневието” (Мадрид, 1-во изд. 1996 г., 2-ро изд. 2002 г.)
  • Опасността от Расизма” (Мадрид, 1997 г.)
  • Душата на Жена” (Мадрид, 2002 г.)
  • Свобода и Предопределеност” (Мадрид, 2002 г.)
  • Спомени и Мемоари” (Мадрид, 2002 г.)

Книгите, написани на испански, са преведени на френски, немски, чешки, португалски, турски, руски, гръцки и други езици


ДЕЙНОСТИ в МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ НОВИЯ АКРОПОЛ

През 1966 г. г-жа Гузман се присъединява към Международната Организация Новият Акропол и завършва пълния курс на изучаване на Философската Школа на тази организация под ръководството на нейния основател Хорхе Анхел Ливрага.

Започва да преподава в тази институция и изнася курсове по История на Философията, Морална Философия, Символизъм, История на Религиите, Източна Философия, Психология и Метафизична Естетика, а също така тя написва и ръководства за преподаване на тези дисциплини.

Изнася курсове и семинари върху теми като: “Общи Точки между Древните Цивилизации”; “Феномена на Религията в Средните Векове”; “Ключовете за Астрологията”; “Произхода на Човека и Вселената според Източните Култури”; “Философия за Живеене”, “Астрология и Психология”, “Ключове за Интерпретацията на Древна Индия”; “Магия и Енигми на Древен Египет”, “Заветът на Тамплиерите”; “Доколумбови Цивилизации”, “Философска и Религиозна Доктрина на Будизма”; “Египет: Мисъл, Живот и Религия”; “Музикална Терапия” и др.

През 1977 г. г-жа Гузман стартира Състезание за Кратък Разказ на испански, който е международно популяризиран и участва в журито заедно с известни фигури от този литературен стил.

От 1972 до 1991 г. тя е Директор на МОНА в Испания – период, през който културната дейност на Новият Акропол се разпространява в над 30 градове в страната. Между 1975 и 1991 г. тя е координатор на дейностите на Новият Акропол в Европа. От 1991 г., след смъртта на основателя на Новият Акропол Хорхе Анхел Ливрага Рици, тя е избрана за Международен Президент, отговарящ за управлението на организацията и координацията на нейното развитие в над 55 страни, в които е основана.

През 1980 г., за нейната работа като Президент на Новият Акропол, тя е наградена със Сребърен Медал в Изкуствата, Науките и Литературата от Академичното Общество на Образованието, акредитирано от Френската Академия.

През май 2020 г., след 28 г. начело на организацията, Делиа Гузман става Почeтен Президент на Новия Акропол с активна педагогическа роля и с активно участие във върховните органи на международната организация.

Житейският й път приключи на 15.08.2023 г.

  • Сподели: