Символи: КРИЛА

Крилата са символ на лекотата, духовността, на възможността да полетиш и да се издигнеш към небето. Крилата са израз на стремежа на душата към състояние, по-възвишено от човешкото или с други думи – на стремежа да се издигне над човешката природа. Крилата се свързват с когнитивните способности, въображението, мисълта, свободата и победата.

Според индусите крилата изразяват свободата да оставиш земното зад себе си в резултат на съзерцанието и да достигнеш Рая. Ригведа вижда крилата като Интелигентност, по-бърза от всяка птица. Демиургът сътворява света с движението на крилатите си ръце.

В древен Египет крилатите богове били богове защитници. Те предпазвали създанията, покривайки ги с крилата си, а също така обгръщали с тях стени, огради и храмове, чиито врати били украсени с крилатия образ на Амон Ра. Съюзът между Буто – змията и Некхебет – лешояда, изобразяващи респективно Долен и Горен Египет, ражда крилатата змия (наподобяваща Кетцалкоатъл – добре познатата перната змия на ацтеките), символизираща съюза между Земята и Небето.

В предколумбовите култури крилата се свързвали със Слънцето, приело формата на орел в Мексико и на кондор в Перу. Тези слънчеви птици са символ на небето, където могат да се издигнат благодарение на мощните си крила. Птицата символизира възобновяване, работата, извършена на Земята, която прави възможен полета от един свят към друг по-възвишен свят. Това ни напомня на египетския скарабей, който пълзи по земята, а в края на живота си разтваря крила, за да се издигне високо в небето и да полети към Слънцето. Колибрито представя изгряващото слънце, както и душата, която се издига от земята към небето.

В християнската традиция крилата се свързват със светлината на Слънцето на правосъдието, озаряваща Интелигентността на справедливостта. Бог предпазва човека със сянката на крилата си (Псалм). Когато човек се разграничава от Бог, той губи собствените си крила. Ангелите са най-чистото изражение на крилатия дух.

В Гърция Хермес имал крилати обувки – символ на пътника и пратеника, на мечтите, импулса и движението. Гърците изобразявали Любовта и Победата (Нике) с крила. Според Платон крилата са символ на Интелигентността и Разбирателството. Ето защо те се свързват с някои чудати животни като крилатия кон Пегас, представляващ сублимацията на специфичната символика на животното.

Автор: Новият Акропол

  • Сподели: