ПРАКТИКУВАНЕТО НА ФИЛОСОФИЯ

ПРАКТИКУВАНЕТО НА ФИЛОСОФИЯ

ПРАКТИКУВАНЕТО НА ФИЛОСОФИЯ

Автор - Фернандо Шварц
Категория - Философия

Философията – любов към мъдростта – не е нещо абстрактно, а се отнася до това как да разберем живота по-добре и съответно как да го живеем по-добре, индивидуално и колективно. Дълбоко в нас всички ние имаме нещо скрито, но понякога ни е страх да го потърсим. То е като да се потопиш в себе си в търсене на вътрешното злато, но да се гмурнеш във водата се иска много кураж, защото има и много страхове – от удавяне, от силни течения, от опасни риби и т.н.

Практикуването на философия е именно това да навлезеш дълбоко в своята същност, но заедно с това да действаш и навън, тъй като за да бъде философията истинска, тя трябва да се прилага както вътрешно, така и външно. Както е при всяко едно изкуство, било то музика, градинарство или друго – за да научиш нещо, е нужна практика.

Практикуването на философия се базира на няколко основни принципа:

  • постоянно развитие и овладяване на себе си, което идва чрез практика – колкото по-навътре навлизаме, толкова по-спокойни ставаме. Себепознанието води до самоувереност, тъй като когато знаем кои сме, ставаме по-сигурни и естествени и по-малко отбранителни.
  • искрена загриженост за хората – тя може да се развие чрез няколко метода: първо трябва да осъзнаем, че не сме уникални и след това да се замислим над предизвикателствата пред човечеството. Необходимо е да прозрем, че има и други освен нас и че те ни служат като огледало, дори и без да се изричат думи. Не е трудно да разберем, че у останалите хора също има страхове и агресия, породени от липсата на увереност в себе си и от нуждата им да бъдат обичани. Ние всички сме част от човешкото семейство.
  • да съзираш отвъд това, което виждаш – философът се старае да установи връзка със същността на другите и на Вселената, с народите и с държавите; да открие същината на всичко заобикалящо и на хората, какво ги прави различни и кое е най-доброто във всеки човек.

Първа цел на философията трябва да бъде развиването на самоувереност, което предполага да приемаме трудностите в живота и да се справяме с тях. Но няма как да дадете на някого увереност, не съществува “хапче за увереност” – това хапче се създава във вашата собствена вътрешна лаборатория и то само ако я използвате.

Както е казал основателят на “Новият Акропол” Хорхе Ливрага: “Прилагането на наученото зависи от нас самите, а не от човека, който ни учи.”

Фернандо Шварц

Фернандо Шварц

Фернандо Шварц

Директор на “Новият Акропол” Франция
Директор на Институт по антропология “Хермес”

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.