ЗАЩО КОЛЕДА?

ЗАЩО КОЛЕДА?

ЗАЩО КОЛЕДА?

Отново наближава Коледа – един от малкото общи празници, които празнуваме. Въпреки че сме забравили корените на празника, най-често нямаме търпение да дойде и да прекараме топли и сърдечни моменти с нашите близки. Защо празнуваме Коледа точно по това време? Днес вече знаем, че този празник е много древен… свързан със Зимното слънцестоене, което по-късно са приели и Християните, и са го включили в своята традиция. В много древни традиции се раждал “Божият Син” в този период на годината: Кришна, Хор, Митра или Христос… Те всички са били Велики Учители на Човечеството, които са донесли Светлина на Познанието и Мъдростта за нас, невежите, които се лутаме в мрака на невежеството.

Коледа е празник на раждащата се Светлина, която побеждава Тъмнината. Точно това се случва в Природата при астрономическото Слънцестоене във физическия смисъл, а кой знае дали не и в другите измерения на Вселената…

Коледа е празник на надеждата, че колкото и да е мрачен, несправедлив, жесток и тъжен светът, в който ни се налага да живеем, винаги има надежда да го просветлим, стоплим и подобрим. Само да не чакаме нов “Син Божи”, а да го направим – доколкото е възможно – сами.

Нека да дадем на всички наши близки малко емоционална топлина, светлината на оптимизма, нека да си разказваме истории с добър и справедлив край, да пеем весели песни. Без оглед на нашето вероизповедание – кой не иска да бъде весел и щастлив?

Ако зарежем за няколко дни потока на катастрофични новини от медиите, ако вземем в ръката си добра книга вместо дистанционното, ако си говорим сърдечно със своите близки, а не с компютрите… със сигурност ще усетим малко повече светлина и топлина в своя живот.

Един от “Синовете Божи” го е казал много по-точно: “Десетки свещи могат да се запалят от една, без да съкратят нейния живот. Щастието не намалява, ако се споделя.

  • Сподели:
Антонин Винклер

Антонин Винклер

философ, директор на "Новият Акропол България"

0 коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.