Антонин Винклер

БЪРЗО ИЛИ БАВНО ЧЕТЕНЕ?
БЪРЗО ИЛИ БАВНО ЧЕТЕНЕ? Антонин Винклер

Да четем ли бързо, бавно... или осъзнато? Как да четем, за да помним?

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ Антонин Винклер

Онлайн образование за деца и младежи: да или не? Психически и социални последствия в живота на децата.

ОТ КАКВО (НЕ) МЕ Е СТРАХ
ОТ КАКВО (НЕ) МЕ Е СТРАХ Антонин Винклер

Отвъд политиката и медицината: Философски поглед върху "кризата Ковид-19" - от какво има смисъл да се страхуваме? Кои от нашите ценности са подложени на изпитание?

НА КАКВО МЕ НАУЧИ ФИЛОСОФИЯТА?
НА КАКВО МЕ НАУЧИ ФИЛОСОФИЯТА? Антонин Винклер

Вероятно на всеки от нас, философите, му се налага да отговаря на въпроси от сорта на: “За какво ти е тая философия?” Днес задавам този въпрос на себе си: за какво ми е тя в живота? На какво ме е научила?

EМПАТИЯТА КАТО ДОБРОДЕТЕЛ
EМПАТИЯТА КАТО ДОБРОДЕТЕЛ Антонин Винклер

Емпатията като практическа добродетел е голяма победа над егоизма и егоцентризма. Тя е катализатор на обичта и истинското братско съжителство.

ВСИЧКИ НИЕ, БЕЖАНЦИ…
ВСИЧКИ НИЕ, БЕЖАНЦИ… Антонин Винклер

Не бягаме ли всички от нещо? Някои от своите проблеми, очаквайки, че те сами ще се разрешат? Някои пък от трудните решения, очаквайки, че може би ще се смекчат с времето? От неудобните действителности?

СВЕЩЕНОТО В МОДЕРНИТЕ ОБЩЕСТВА
СВЕЩЕНОТО В МОДЕРНИТЕ ОБЩЕСТВА Антонин Винклер

Човек да почита Исус и да почита футболен отбор - има ли нещо общо? Защо хората обожават скъпи коли, маркови дрехи и парите? Може ли да се изкорени религиозността?

ФИЛОСОФСКАТА ПОЛЗА ДА ПОСЕТИМ СМЕТИЩЕТО
ФИЛОСОФСКАТА ПОЛЗА ДА ПОСЕТИМ СМЕТИЩЕТО Антонин Винклер

Може би ще ви изненадам с твърдението, че едно от най-полезните за днешния човек посещения, е сигурно тозва на сметището. Не като клошар, а като философ, който търси истината за света в който живеем, истината за нещата, които са били златният граал на обществото, изворът на щастието за милиони.

ФИЛОСОФСКОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА ГЕРГЬОВДЕН
ФИЛОСОФСКОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА ГЕРГЬОВДЕН Антонин Винклер

В нашата култура официалните празници са се превърнали просто в “свободни дни”. Но сред тях има и някои, чийто символизъм е много дълбок, много философски и много ценен за всеки, без оглед какво име носи…

ЗА КАКВО Е ДОБРО КЛЮКАРСТВОТО?
ЗА КАКВО Е ДОБРО КЛЮКАРСТВОТО? Антонин Винклер

Какво е въздействието на клюкарството върху нашите животи и нашата психика? Колко от "слуховете", които преразказваме са поне оцветени с истината? Осъзнаваме ли какво създаваме когато клюкарстваме?

ЗАЩО КОЛЕДА?
ЗАЩО КОЛЕДА? Антонин Винклер

Защо празнуваме Коледа? Откъде идва този празник известен и отбелязван в толкова много култури? Прочетете повече за духовните му корени...

СВЪРШВА ЛИ МАЙСКИЯТ КАЛЕНДАР?
СВЪРШВА ЛИ МАЙСКИЯТ КАЛЕНДАР? Антонин Винклер

Малко от тайните на майския календар ще ни обясни, защо няма смисъл да очакваме "края на света", а още по-малко да го опираме на вярата на древните маи.