Делиа Стайнберг Гузман

ПОКОЙ
ПОКОЙ Делиа Стайнберг Гузман

Покоят е постоянен опит за баланс. Това е да се върнем хиляди пъти към спокойствието, към вътрешната хармония, към яснотата, която ни помага да видим решенията.

ОТНОВО ЗА СОКРАТ
ОТНОВО ЗА СОКРАТ Делиа Стайнберг Гузман

Днес, философите по сърце, се чувстваме неразбрани и борени от тези, които не обичат мъдростта, от тези, които виждат отрова във философията, тъй като тя може да доведе до истината, от която толкова се боят.

ЗА ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ
ЗА ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ Делиа Стайнберг Гузман

Какво стана с любовта, която носи щастие, тих възторг, чувството, че ще се пръснеш, защото изведнъж сърцето ти се струва твърде малко? Къде са мъжът и жената, които предлагат един на друг всичко, което имат, без да искат каквото и да било в замяна?

ДОВЕРИЕТО В СЕБЕ СИ
ДОВЕРИЕТО В СЕБЕ СИ Делиа Стайнберг Гузман

На какво се опира доверието в себе си, за да не стане надменност и суета? Какво трябва да открием за себе си, за да стъпим върху здравата почва на самодоверието?

ИЗКУСТВОТО ДА СЛУШАМЕ
ИЗКУСТВОТО ДА СЛУШАМЕ Делиа Стайнберг Гузман

Човек трябва да умее да слуша. Няма нужда да бъде ням или бавноразвиващ се, а да отдаде почит на тази изключителна способност като уважи човека, стоящ пред него, който също като него търси общуване.

В ЧЕСТ НА СВЕТИ ГЕОРГИ
В ЧЕСТ НА СВЕТИ ГЕОРГИ Делиа Стайнберг Гузман

Несъмнено е, че свети Георги е бил символ от такава важност, че през различните епохи е представян като емблема на рицарството, на честта и на саможертвата.

ЗДРАВЕТО НА ДУШАТА
ЗДРАВЕТО НА ДУШАТА Делиа Стайнберг Гузман

Полагаме големи грижи за поддържането на здравето на тялото, от козметиката през диетологията до гимнастиката, но не се грижим за здравето на душата, което зависи от психичното и умственото здраве, както и от телесното.

ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА ИЗРАЗЯВАМЕ СВОИТЕ ЧУВСТВА И МИСЛИ?
ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА ИЗРАЗЯВАМЕ СВОИТЕ ЧУВСТВА И МИСЛИ? Делиа Стайнберг Гузман

Един от многото парадокси в живота е, че в нашето време на масова и бърза комуникация на хората им е изключително трудно да общуват помежду си.

СТОЙНОСТТА НА РАБОТАТА
СТОЙНОСТТА НА РАБОТАТА Делиа Стайнберг Гузман

Всички молим живота за различни неща. Всеки по свой собствен начин иска да получи нещо специално. Но в своето наивно невежество смятаме, че само защото съществуваме, имаме право да получаваме и животът ни дължи този дар.

ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ
ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ Делиа Стайнберг Гузман

Винаги трябва да се питаме “за какво?” и “докъде?”... защото трябва да знаем истинския смисъл на нещата, които правим. Всичко онова, което е замислено само да запълни някаква празнота или мъка, няма да ни доведе до желаните резултати.

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ ЗАПОЧВАТ ОТ НАС САМИТЕ
ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ ЗАПОЧВАТ ОТ НАС САМИТЕ Делиа Стайнберг Гузман

Всеки иска да си живее живота, без да го е грижа за останалите… Днес повече от всякога важи: “След мен и потоп!”. Колко още можем да продължаваме по този начин?

С КАКВО НИ ПОМАГА ФИЛОСОФИЯТА?
С КАКВО НИ ПОМАГА ФИЛОСОФИЯТА? Делиа Стайнберг Гузман

Все още ли смяташ, че философията е теоретична дисциплина отдалечена от проблемите на ежедневния ни живот? Вярваш ли, че може да се живее хармоничен и добър живот без нея? Ползата от философията е голяма... прочети!

ДА НАДМОГНЕМ ГНЕВА И ДА РАЗВИЕМ СВОЯ КУРАЖ
ДА НАДМОГНЕМ ГНЕВА И ДА РАЗВИЕМ СВОЯ КУРАЖ Делиа Стайнберг Гузман

Колко е лесно да ядосаш холерика с аргументи, които го предизвикват да избухне! Колко лесно е тогава да го накараш да вземе решения, които временният “господар” му е внушил.

КОЯ Е ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА?
КОЯ Е ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА? Делиа Стайнберг Гузман

Кой е човекът? Дали е единствено тялото, което виждаме в огледалото? Коя е неговата истинска природа и защо се е родил? - Извадка от лекцията “Човекът и неговите тела”

ЗА КАКВО НИ СЛУЖИ БОЛКАТА?
ЗА КАКВО НИ СЛУЖИ БОЛКАТА? Делиа Стайнберг Гузман

Има един въпрос, който тихомълком или на висок глас си задаваме по няколко пъти на ден и много, прекалено много пъти в живота. Защо страдат хората? Защо съществува болката? (от книгата “Ежедневния герой” – Размисли на един философ)

ФИЛОСОФСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО
ФИЛОСОФСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО Делиа Стайнберг Гузман

Това, което ни липсва и което искаме да си възврънем, защото знаем, че никога не е спряло да съществува, е философското приятелство, което включва любов към взаимното познаване, което оцелява въпреки времето и трудностите, и което споява връзката на истинското братство, макар и тази връзка да не е кръвна.

СЪДБАТА
СЪДБАТА Делиа Стайнберг Гузман

Потопени в привлекателността на игрите на живота (игрите на Мая), Съдбата ни изглежда сякаш като случайност, като вид рулетка или лотария, където именно случайността е тази, която определя наличието на повече или по-малко щастие в живота на хората. Дали е така наистина?

СИЛАТА НА ВОЛЯТА
СИЛАТА НА ВОЛЯТА Делиа Стайнберг Гузман

Волята е много повече от обикновено желание. Желанието не е достатъчно, за да живееш и да постигаш целите в живота си. То умира по-бързо и от повея на вятъра, докато волята се проявява чрез силата на вярата, постоянството и търпението.

ЛЕСНОТО И ТРУДНОТО – СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ НАИСТИНА?
ЛЕСНОТО И ТРУДНОТО – СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ НАИСТИНА? Делиа Стайнберг Гузман

Обикновено правим това, което ни е лесно или това, което владеем добре. Въпреки това Сенека твърди: “Не се осмеляваме не защото нещата са трудни, те са трудни, защото не се осмеляваме.” За да растем, трябва да се изправим пред неизвестното. Защо да чакаме?

АЗ ИМАМ ИДЕИ, ТИ ИМАШ ИДЕИ, ТОЙ ИМА ИДЕИ…И ПОСЛЕ?
АЗ ИМАМ ИДЕИ, ТИ ИМАШ ИДЕИ, ТОЙ ИМА ИДЕИ…И ПОСЛЕ? Делиа Стайнберг Гузман

Нашите идеи важат дотолкова, доколкото са добри и справедливи за нас и за всички и дотолкова, доколкото можем да ги обединим с най-добрите ни чувства, за да ги приложим... (извадено от поредицата “Философия за живота”)

ГЛАСЪТ НА СЪВЕСТТА
ГЛАСЪТ НА СЪВЕСТТА Делиа Стайнберг Гузман

Философът изисква одобрение от своята съвест. Но внимавай, ученико, не наричай съвест твоите обикновени желания, твоите съмнения, твоите слабости, твоята несправедливост... (извадено от поредицата “Философия за живота”)

ЕВОЛЮЦИЯТА – НЕОБХОДИМОСТ ЗА ДУШАТА
ЕВОЛЮЦИЯТА – НЕОБХОДИМОСТ ЗА ДУШАТА Делиа Стайнберг Гузман

Без съмнение за нас, философите, идеята за непроменящо се човечество, изцяло подчинено на преследването на материални придобивки, не е приемлива…

ФИЛОСОФИЯТА, ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА
ФИЛОСОФИЯТА, ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА Делиа Стайнберг Гузман

Интервю с Проф. Делиа Стайнберг Гузман Президент на “Новият Акропол“

КРАКАТА И ГЛАВАТА
КРАКАТА И ГЛАВАТА Делиа Стайнберг Гузман

Четенето и ученето не са достатъчни, нито пък размишлението върху това, което е прочетено и научено. (извадено от поредицата “Философия за живота”)

ПОЗНАВАНЕТО НА СЕБЕ СИ КАТО НЕОБХОДИМОСТ ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА
ПОЗНАВАНЕТО НА СЕБЕ СИ КАТО НЕОБХОДИМОСТ ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА Делиа Стайнберг Гузман

Себепознанието е задължително за еволюцията. Какви са моите качества дори и да не са много? Какви са моите лоши страни дори и да са много?

ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ИЛИ ДА БЪДЕШ ПОВЕЧЕ?
ДА ИМАШ ПОВЕЧЕ ИЛИ ДА БЪДЕШ ПОВЕЧЕ? Делиа Стайнберг Гузман

(извадено от поредицата “Философия за живота”)