Статии

НА КАКВО МЕ НАУЧИ ФИЛОСОФИЯТА?
НА КАКВО МЕ НАУЧИ ФИЛОСОФИЯТА? Антонин Винклер

Вероятно на всеки от нас, философите, му се налага да отговаря на въпроси от сорта на: “За какво ти е тая философия?” Днес задавам този въпрос на себе си: за какво ми е тя в живота? На какво ме е научила?

Философия
СТОЙНОСТТА НА РАБОТАТА
СТОЙНОСТТА НА РАБОТАТА Делиа Стайнберг Гузман

Всички молим живота за различни неща. Всеки по свой собствен начин иска да получи нещо специално. Но в своето наивно невежество смятаме, че само защото съществуваме, имаме право да получаваме и животът ни дължи този дар.

Философия
КАКВО Е НОВИЯТ АКРОПОЛ?
КАКВО Е НОВИЯТ АКРОПОЛ? Хорхе Анхел Ливрага

Лекция, изнесена в Гърция, през 1982 г., от Хорхе Анхел Ливрага, Основател на международна философска и доброволцеска организация Новия Акропол.

Новият Акропол
ДА ГРЕБЕШ СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО
ДА ГРЕБЕШ СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО Хорхе Анхел Ливрага

“Разликата между плаващия дънер и лодката, изработена от същия дървен материал е, че тя има гребла, с които може да гребе срещу течението.” Д-р Н. Шри Рам

Философия
EМПАТИЯТА КАТО ДОБРОДЕТЕЛ
EМПАТИЯТА КАТО ДОБРОДЕТЕЛ Антонин Винклер

Емпатията като практическа добродетел е голяма победа над егоизма и егоцентризма. Тя е катализатор на обичта и истинското братско съжителство.

Психология
ВСИЧКИ НИЕ, БЕЖАНЦИ…
ВСИЧКИ НИЕ, БЕЖАНЦИ… Антонин Винклер

Не бягаме ли всички от нещо? Някои от своите проблеми, очаквайки, че те сами ще се разрешат? Някои пък от трудните решения, очаквайки, че може би ще се смекчат с времето? От неудобните действителности?

Философия
СВЕЩЕНОТО В МОДЕРНИТЕ ОБЩЕСТВА
СВЕЩЕНОТО В МОДЕРНИТЕ ОБЩЕСТВА Антонин Винклер

Човек да почита Исус и да почита футболен отбор - има ли нещо общо? Защо хората обожават скъпи коли, маркови дрехи и парите? Може ли да се изкорени религиозността?

Общество, Психология, Философия
ФИЛОСОФСКАТА ПОЛЗА ДА ПОСЕТИМ СМЕТИЩЕТО
ФИЛОСОФСКАТА ПОЛЗА ДА ПОСЕТИМ СМЕТИЩЕТО Антонин Винклер

Може би ще ви изненадам с твърдението, че едно от най-полезните за днешния човек посещения, е сигурно тозва на сметището. Не като клошар, а като философ, който търси истината за света в който живеем, истината за нещата, които са били златният граал на обществото, изворът на щастието за милиони.

Философия
ТАЙНСТВЕНОТО ИЗКУСТВО ДА ПОБЕЖДАВАШ
ТАЙНСТВЕНОТО ИЗКУСТВО ДА ПОБЕЖДАВАШ Хорхе Анхел Ливрага

Има хора, които като че ли идват на този свят под щастлива звезда и във всичко им върви. Има и други обаче, за които постигането на всяко нещо изисква мъки. А понякога се явяват Избраници на Историята, които само с присъствието си вършат истински чудеса.

Философия
ПРАКТИКУВАНЕТО НА ФИЛОСОФИЯ
ПРАКТИКУВАНЕТО НА ФИЛОСОФИЯ Фернандо Шварц

Първа цел на философията трябва да бъде развиването на самоувереност, което предполага да приемаме трудностите в живота и да се справяме с тях.

Философия
ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ
ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ Делиа Стайнберг Гузман

Винаги трябва да се питаме “за какво?” и “докъде?”... защото трябва да знаем истинския смисъл на нещата, които правим. Всичко онова, което е замислено само да запълни някаква празнота или мъка, няма да ни доведе до желаните резултати.

Философия
ВЪТРЕШНОТО ОГЛЕДАЛО
ВЪТРЕШНОТО ОГЛЕДАЛО Хорхе Анхел Ливрага

Спомних си притчата на Платон за Окото на Душата, което – с оглед на това накъде е насочено – вижда различни панорами и ги свързва с тъмни, сиви или направо блестящи гледки...

Психология