Статии

ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ
ДА ОСМИСЛИМ НАШИТЕ СТЪПКИ Делиа Стайнберг Гузман

Винаги трябва да се питаме “за какво?” и “докъде?”... защото трябва да знаем истинския смисъл на нещата, които правим. Всичко онова, което е замислено само да запълни някаква празнота или мъка, няма да ни доведе до желаните резултати.

Философия
ВЪТРЕШНОТО ОГЛЕДАЛО
ВЪТРЕШНОТО ОГЛЕДАЛО Хорхе Анхел Ливрага

Спомних си притчата на Платон за Окото на Душата, което – с оглед на това накъде е насочено – вижда различни панорами и ги свързва с тъмни, сиви или направо блестящи гледки...

Психология
ЗА ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ
ЗА ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ Делиа Стайнберг Гузман

Какво стана с любовта, която носи щастие, тих възторг, чувството, че ще се пръснеш, защото изведнъж сърцето ти се струва твърде малко? Къде са мъжът и жената, които предлагат един на друг всичко, което имат, без да искат каквото и да било в замяна?

Философия
ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ ЗАПОЧВАТ ОТ НАС САМИТЕ
ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ ЗАПОЧВАТ ОТ НАС САМИТЕ Делиа Стайнберг Гузман

Всеки иска да си живее живота, без да го е грижа за останалите… Днес повече от всякога важи: “След мен и потоп!”. Колко още можем да продължаваме по този начин?

Общество, Философия
С КАКВО НИ ПОМАГА ФИЛОСОФИЯТА?
С КАКВО НИ ПОМАГА ФИЛОСОФИЯТА? Делиа Стайнберг Гузман

Все още ли смяташ, че философията е теоретична дисциплина отдалечена от проблемите на ежедневния ни живот? Вярваш ли, че може да се живее хармоничен и добър живот без нея? Ползата от философията е голяма... прочети!

Философия
ЗАЩО ТРЕПЕРИ ЗЕМЯТА?
ЗАЩО ТРЕПЕРИ ЗЕМЯТА? Хорхе Анхел Ливрага

Нашето материално познание дава повече емпирични обяснения, отколкото философски и така изследването на целите, както и дълбоките корени на явлението биват удобно задушени в механични причини, които дори и да обясняват механизмите, никога не стигат до целите, нито до първопричините.

Философия
ДА НАДМОГНЕМ ГНЕВА И ДА РАЗВИЕМ СВОЯ КУРАЖ
ДА НАДМОГНЕМ ГНЕВА И ДА РАЗВИЕМ СВОЯ КУРАЖ Делиа Стайнберг Гузман

Колко е лесно да ядосаш холерика с аргументи, които го предизвикват да избухне! Колко лесно е тогава да го накараш да вземе решения, които временният “господар” му е внушил.

Психология
КОЯ Е ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА?
КОЯ Е ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА? Делиа Стайнберг Гузман

Кой е човекът? Дали е единствено тялото, което виждаме в огледалото? Коя е неговата истинска природа и защо се е родил? - Извадка от лекцията “Човекът и неговите тела”

Философия
ФИЛОСОФСКОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА ГЕРГЬОВДЕН
ФИЛОСОФСКОТО ИЗМЕРЕНИЕ НА ГЕРГЬОВДЕН Антонин Винклер

В нашата култура официалните празници са се превърнали просто в “свободни дни”. Но сред тях има и някои, чийто символизъм е много дълбок, много философски и много ценен за всеки, без оглед какво име носи…

Философия
ИЗКУСТВОТО ДА СЛУШАМЕ
ИЗКУСТВОТО ДА СЛУШАМЕ Делиа Стайнберг Гузман

Човек трябва да умее да слуша. Няма нужда да бъде ням или бавноразвиващ се, а да отдаде почит на тази изключителна способност като уважи човека, стоящ пред него, който също като него търси общуване.

Философия
ДОВЕРИЕТО В СЕБЕ СИ
ДОВЕРИЕТО В СЕБЕ СИ Делиа Стайнберг Гузман

На какво се опира доверието в себе си, за да не стане надменност и суета? Какво трябва да открием за себе си, за да стъпим върху здравата почва на самодоверието?

Психология
ЗА КАКВО Е ДОБРО КЛЮКАРСТВОТО?
ЗА КАКВО Е ДОБРО КЛЮКАРСТВОТО? Антонин Винклер

Какво е въздействието на клюкарството върху нашите животи и нашата психика? Колко от "слуховете", които преразказваме са поне оцветени с истината? Осъзнаваме ли какво създаваме когато клюкарстваме?

Философия